Solidarnost sa socijalnim centrom “Libertatia” i pedeset jednim uhapšenim antifašistom

Osudjujemo fašističku praksu državnih struktura i fašista u Grčkoj i pozivamo sve drugove i drugarice da solidarnošću pomognu svojim saborcima u grčkoj.

Delimo link od dogadjaja koji će se uživo prenositi na dan 21.1.2021 tačno tri godine od paljenja skvota.

Donacije od ovog livestream dogadjaja idu za obnovu skvota Libertatia kao i za pomoć pedeset jednom uhapšenom antifašisti u Grčkoj.

https://fb.me/e/JhUMl31P

Više o Skvotu i uhapšenim antifašistima:

Skvot Libertatia

Nacisti i nacionalisti su u Solunu 2018 godine spalili socijalni centar za vreme velikog nacionalističkog skupa povodom prava imenovanja Makedonije, nacisti i nacionalisti napali su dva socijalna centra (jedan spalili do temelja), vandalizovali spomenicu holokausta i srušili znak koji promoviše versku toleranciju. Iako je bilo prisutno na desetine policajaca, ni u jednom napadu na socijalne centre, „Škola“ i „Skvot Libertatia“ nije zabeleženo ni jedno hapšenje.

U saopštenju Libertatia skvota navedeno je da su se tokom dana 21. januara 2018. dogodili višestruki napadi, kada se grupa fašista i nacionalista odvojila od velikog nacionalističkog skupa i krenula ka socijalnim centrima. Anarhisti i drugi antiautoritarci odbili su napad dok je policija uglavnom stajala skrštenih ruku.

Prema saopštenju skvota Libertatia, fašisti su dva puta napali skvot; drugi put je skvot napadnut otprilike dva sata nakon napada na socijalni centar „Škola“, gde je nekoliko desetina fašista napalo zgradu molotovima i bakljama koje su zgradu zapalile.

U trenutku drugog napada na istorijsku zgradu Libertatia nikog nije bilo unutra, a grčka policija je sprečavala anarhiste da ga brane, dok su sa druge strane anarhisti su uspevali da odbiju napad u „Školi“. U objavama u medijima može se videti kako policija u više navrata sarađuje sa napadačima omogućavajući im prolazak kroz njihove redove, pružajući im pokriće i blokirajući antifašiste koji su im se suprotstavljali.

Zgrada Libertatia bila je jedan od preostalih simbola živopisne multikulturne istorije Soluna. Zgrada je ugostila generacije Donmea, sefardskih Jevreja koji su prešli u islam. Jevreji su činili najveću gradsku manjinu tokom više od četiri veka, pre nego što su ih nemačke nacističke snage masovno deportovale u logore za istrebljenje 1940-ih. Tokom nacističke okupacije Grčke, ta zgrada bila je domaćin grčkim izbeglicama koje su bežale iz svojih sela kada su nacističke okupacione snage uništile njihove domove.

Ovu istorijsku građevinu jednu od retkih koja je preživela naciste, a koju su na nesreću uništili njihovi unuci, 2008. godine su okupirali levičarski i anarhistički naklonjeni izbeglički aktivisti koji su je pretvorili u socijalni centar.

Na velikom nacionalističkom skupu u Solunu, učesnici su pokazali volju da negiraju pravo susedne države (BJRM) da koristi termin Makedonija kao deo svog zvaničnog imena.Iako je ovaj skup održan kako bi se potvrdilo poštovanje nacionalista prema istoriji, posebno njihovom prikazu istorije grada i države s obzirom na prošlost Aleksandra Velikog, grupa radikalnih fašista zapalila je i potpuno uništila istorijsku zgradu u svom gradu.

Desetine hiljada nacionalista okupilo se u blizini statue Aleksandra Velikog u Solunu u Grčkoj, a širokom spektru konzervativnih snaga pored pristalica neonacističke stranke Zlatna zora učestvovale su i socijaldemokrate PASOK, konzervativna desničarska stranka Nea Dimokratia, vladajuća populistička stranka ANEL, grčki-pravoslavni sveštenici (uključujući kseno i homofobnog solunskog episkopa Athimosa), vojni generali, fudbalski klubovi i drugi.

Govornici skupa su držali rasističke i antisemitske govore posle čega su okupljeni počeli da divljaju.

Ultranacionalisti su takođe srušili znak koji promoviše versku toleranciju između jevrejske, hrišćanske i islamske vere.

Iste noći skupa, Memorijal holokausta u čast 45.000 jevrejskih žrtava nacističkog terora u Solunu, oskrnavljen je obeležjima Zlatna zora.

Noć nakon paljenja socijalnog centra Libertatija, hiljade antifašista i saveznika je marširalo u demonstracijama solidarnosti koje je nasilno napala policija u Solunu. U sukobima policije i demonstranata bacani su molotovi kokteli i suzavci gde je petoro demonstranata uhapšeno.

Uhapšeni antifašisti

Uveče 16/9/2020 u Solunu u Grčkoj, tokom socijalne intervencije, antifašisti su kolektivno brisali fašističke parole mržnje i grafite, koje su nekoliko dana ranije napisali članovi nove neonacističke stranke „Grci za Otadžbinu “(Ellēnes gia tēn Patrida) – koju je osnovao Ilias Kassidiaris, bivši predstavnik nacističke stranke„ Zlatna zora “(Chrysē Augē) – i umesto njih zamenili ih antifašističkim grafitima.

Oko 22:30 naši drugovi bili su okruženi velikom grupom policijskih snaga koja ih je napala bez razloga. Pedeset i jedan drug je priveden u policijsku stanicu Solunu gde su držani 2 do 4 dana u katastrofalnim uslovima. Ukupno ih je petnaest povređeno, dok su još dvojica primljena u bolnicu zbog teških povreda zadobijenih od strane policije. I tokom hapšenja i u pritvoru, policija nije prestala da provocira i zloupotrebljava svoje nadležnosti, pokušavajući da slomi duh naših drugarica i drugova.

Solidarnost sa socijalnim centrom "Libertatia" i pedeset jednim uhapšenim antifašistom

Solidarnost sa socijalnim centrom "Libertatia" i pedeset jednim uhapšenim antifašistom

Scroll to Top