6. april: kukavički napad bez objave rata

Na današnji dan, 6. aprila pre tačno 80 godina, nacistička Nemačka je sa svojim saveznicima započela kukavički napad bez objave rata na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, koji je počeo surovim bombardovanjem Beograda rano ujutru. Beograd je napadnut brutalnom silom, pomoću 234 bombardera i 120 lovaca. Tokom bombardovanja je poginulo oko 2.500 ljudi a ciljevi su birani potpuno nasumično jer su nacisti gađali i stambene zgrade, kuće, ulice, trgove i pijace.

6. april: kukavički napad bez objave rata

Ovaj napad je bio uvod u četiri teške godine okupacije koje ipak nisu slomile narodnu volju za borbom i želju za konačnom slobodom, koja je došla kao posledica antifašističke, Narodnooslobodilačke borbe tokom koje su krvlju ispisane najslavnije stranice narodne istorije na ovim prostorima.

6. april: kukavički napad bez objave rata

Pored navedenog, ne treba izostaviti ni ulogu domaćih izdajnika i saradnika okupatora u nanošenju zla i patnje sopstvenom narodu tokom godina u kojima je zemlja bila pod okupacijom. Danas smo svedoci raznoraznih pokušaja ponovnog oživljavanja ovih anticivilizacijskih kultova i klanjanja kvislinzima. Poruka kolektiva AFA BGD je da se takvom zlu moramo suprotstaviti odlučno i na sve načine, kako ne bismo dozvolili da sutra stasaju neki novi Nedići i Ljotići koji će se prvom prilikom prikloniti okupatorskoj čizmi i ostaviti narod na cedilu masovne klanice.

6. april: kukavički napad bez objave rata

Scroll to Top